Săptămâna trecută a fost marcată de două evenimente majore, care aparent au legătură cu libertatea de exprimare și pericolele care o pasc.
În primul rând, trei membre ale formației punk Pussy Riot – Maria Aliohina, Nadejda Tolokonikova, și Ekaterina Samuțevici – au fost condamnate la doi închisoare de o instanță din Rusia pentru “acte de huliganism”.
În al doilea rând, “Mr Wikileaks” – Julian Assange, a primit azil politic din partea președintelui Ecuadorului, Rafael Correa, la aproape două luni dup ce se refugiase în ambasada acestei țări în Marea Britanie.
Să reamintesc pe scurt detaliile celor două cazuri. Cele trei tinere rusoaice au fost trimise în judecată în stare de arest, deoarece pe 21 februarie 2012 au interpretat un cântec plin de obscenități într-o catedrală ortodoxă, în care o implorau pe Fecioara Maria să-l “arunce afară” pe Vladimir Putin, la acel moment încă premier, ulterior redevenit, pentru a treia oară, președinte al Rusiei.
Julian Assange, cetățean al Australiei, s-a refugiat în Ambasada Ecuadorului la Londra după decizia Curții Supreme a Regatului Unit care decidea că extrădarea sa în Suedia unde este căutat pentru presupuse delicte de natură sexuală este legală.
Assange, care este inițiatorul publicării pe internet a mii de documente diplomatice secrete americane divulgate de un militar al Statelor Unite, susține că acțiunea procuraturii din Suedia este una de natură politică, urmărindu-se de fapt extrădarea sa în Statele Unite, unde ar risca chiar pedeapsa cu moartea.
Cele două evenimente au generat proteste în mai multe țări, fiind considerate de participanți drept încălcări ale liberatății presei.
Poate cel mai elocvent protest l-a reprezentat însăși pledoaria finală a Ecaterinei Samuțevici în fața instanței:
http://www.godisinthetvzine.co.uk/2012/08/13/yekaterina-samutsevich-delivers-powerful-c