A fost şi va rămâne unul dintre cei mai iubiţi actori români. Dacă la cutremurul din martie 1977 ar fi avut un pic de noroc, astăzi ar fi împlinit 87 de ani.
Născut la 21 august 1925 într-o familie de aromâni (Nico Caragiu și Atena Papastere Caragiu), Toma se stabileşte împreună cu părinţii la Ploieşti. „...am copilărit și am făcut școala la Ploiești. Sunt deci ploieștean get-beget", mărturisea actorul. Cariera lui actoricească a debutat pe când era elev al Liceului "Sfinţii Petru şi Pavel" din Ploieşti. În aceeaşi perioadă a scris şi pentru revista "Frământări".
Iniţial student la Drept, Toma abandoează cursurile facultăţii pentru a se înscrie la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică din București, clasa Victor Ion Popa. Prima sa evoluţie notabilă pe o scenă mare a fost la Ploieşti, cu piesa "Tache, Ianke şi Cadîr" a lui Victor Ion Popa, a cărei punere în scenă îi aparţine.
Adevăratul debut, însă, îl face pe scena studioului „Teatrului Național” din Piața Amzei (1948), când încă student în anul III, i se încredințează rolul unui scutier în piesa "Toreadorul din Olmado" pus în scenă de regizorul Ion Șahighian.
Destul de rapid, la numai 28 de ani, este numit director al „Teatrului de Stat” din Ploiești, funcție pe care o va deține timp de 12 ani. A interpretat pe scena ploieșteană 34 de roluri.
În 1965, la invitaţia lui Liviu Ciulei, pleacă la Teatrul Bulandra din București, lăsând în urmă o zestre de 90 de premiere. A jucat alături de alți monștri sacri ai scenei româneşti, precum Ștefan Bănică, Octavian Cotescu, Anda Călugăreanu și alții.
În ultimul interviu acordat de acesta, pentru numărul 2 al revistei "Cinema", în februarie 1977, Toma Caragiu vorbea despre următorii paşi în carieră.
"Voi face câteva filme, 2 sau 3 în anul care vine... Una din aceste încercări este interesantă, pentru că regizor este un tânăr pe