De câteva zile încoace, declaraţiile politicienilor finlandezi, preluate de presa internaţională, au creat mari semne de întrebare privind poziţia Finlandei faţă de criza zonei euro.
Corespondentull RFI la Helsinki, Denisa Udroiu
Dezbaterea a fost lansata de un interviu al ministrului de externe Erkki Tuomioja in cotidianul britanic The Telegraph, cu un titlu care lasa de inteles ca Finlanda e pregatita sa iasa din euro.
Tuomioja, un politician cu peste 40 de ani de experienta in politica, este cel mai in virsta ministru, si are virsta pensionarii. El insusi considera numirea sa ca un exemplu al politicii guvernului de a ridica virsta pensionarii. Tuomioja este cunoscut pentru declaratiile care ii reflecta modul de a gindi individual, si nu intotdeauna in linie cu cel al guvernului.
Inca o data, ministrul a deschis cutia Pandorei cu declaratiile sale, ducind la reactii aprinse pe scena interna. Primul ministru si ministrul cooperarii europene au reactionat imediat, spunind ca asfel de pozitii sunt nocive Finlandei, accentuind de mai mutle ori in ultimele zile ca tara nu are nici o intentie sa paraseasca euro.
Tuomioja si-a clarificat spusele in presa interna, si anume ca Finlanda nu isi propune sa iasa din euro, dar ca are un plan alternativ in cazul in care criza se accentueaza. El a mai spus ca fiecare tara ar trebui sa dispuna de un asfel de plan in cazul in care euro va disparea, adaugind ca la urma urmei disparitia monedei euro ar putea chiar intari existenta uniunii europene.
Opozitia nationalista a profitat de acest moment pentru a readuce in discutie propunerea unei monede unice nordice- o moneda care ar fi foarte puternica, intrucit intreaga economie a tarilor nordice este stabila, ceea ce ar permite prosperitatea economica a tarilor nordice, indifierent de situatia celorlalti membri ai Uniunii Europene.
Dec