Proiectul de rectificare bugetară al Guvernului Ponta încalcă două dintre prevederile Legii Nr. 69/2010, a responsabilității fiscale, potrivit opiniei emise de Consiliul Fiscal în ședința din data de 21 august. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
În primul rând, proiectul încalcă articolul 9, alineatul 2 din lege, conform căruia cheltuielile de personal din bugetul general consolidat nu pot fi majorate în timpul anului, în cadrul rectificărilor bugetare.
O altă prevedere pe care o încalcă proiectul de rectificare bugetară este cea de la articolul 16, unde se specifică faptul că totalul cheltuielilor bugetului general consolidat, excluzând asistența financiară de la UE și alți donatori, nu poate fi majorat decât pentru plata serviciului datoriei publice și pentru plata contribuției României la bugetul Uniunii Europene.
Consiliul Fiscal mai atrage atenția și asupra riscului ca la unele dintre categoriile de venituri să nu fie atinse țintele estimate în bugetul inițial sau în rectificarea bugetară. Printre acestea se numără transferurile de la Uniunea Europeană pentru proiectele cu finanțare nerambursabilă, veniturile nefiscale și cele din capital.
Un miliard de lei ne costă deprecierea monedei
Printre recomandările instituției sunt asigurarea unei transparențe mai mari referitoare la fundamentarea unor categorii de venituri, trecerea la o programare bugetară multianuală și identificarea proiectelor prioritare ce trebuie finanțate de la buget.
O altă recomandare este fixarea ca obiectiv prioritar a absorbției de fonduri europene și stabilirea unor obiective trimestriale la nivelul fiecărui ordonator de credite, care apoi să fie monitorizate cu strictețe.
Cele mai importante prevederi ale proiectului de rectificare bugetară sunt, la nivelul cheltuielilor, includerea în buget a majorării salariilor pentru buget