Covârşitoarea majoritate a cifrelor furnizate de Guvern în speranţa reducerii cvorumului la referendum a fost considerată „irelevantă“ pentru CCR.
Procedura de reinstalare a preşedintelui suspendat Traian Băsescu în fotoliul prezidenţial şi-a mai consumat o etapă. Magistraţii Curţii Constituţionale (CCR) s-au întâlnit ieri pentru a citi în plen hotărârea prin care au invalidat referendumul din 29 iulie. Ulterior, decizia a fost trimisă preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Petru Filip şi Valeriu Zgonea, „pentru luarea măsurilor necesare în vederea prezentării acestei hotărâri Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună", se arată în comunicatul CCR.
Motivarea trimisă ieri Parlamentului arată că toate eforturile liderilor USL de a scurta listele electorale permanente au fost în zadar. Judecătorii constituţionalişti precizează că scrisoarea primită de la Guvern în 20 august „nu răspunde solicitării CCR de a comunica numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, actualizate până la 10 iulie 2012, ci prezintă o serie de date privitoare la diverse categorii de persoane". „Datele comunicate, în cea mai mare parte, nu au legătură cu solicitarea formulată de Curte", se mai arată în motivarea Curţii.
Cifrele trimise de Executiv Curţii Constituţionale, cu scopul de a reduce cvorumul necesar validării referendumului, au provenit atât de la instituţiile din subordinea Ministerului de Interne (MAI), cât şi de la Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
Conform datelor primite de la MAI şi trimise mai departe Curţii, Executivul precizează că există un număr de 512.3789 de persoane ale căror acte de identitate au expirat şi nu au fost reînnoite în ziua votului inclusiv.
Însă Curtea precizează că numărul de persoane ale căror buletine au expirat nu priveşte solicitarea sa adresată Guvernului, întrucât exp