Zona euro pare decisă să împiedice un faliment al Greciei. Cel puţin deocamdată. Aceasta ar putea fi una dintre concluziile întâlnirilor cancelarului Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintelui Franţei, Francoise Hollande, cu premierul elen, Andonis Samaras.
Corespondentul RFI la Atena, Monica Chihaia
Cât despre schimbările solicitate de executivul de la Atena, asistăm la începutul unei noi perioade de negocieri, dure şi de durată. Misiunea întreprinsă de premierul grec Andonis Samaras, la sfârşitul săptămânii trecute, a vizat recuperarea încrederii partenerilor europeni şi, aşa cum s-a anticipat, s-a încheiat fără rezultate concrete.
Primirea oficialului elen la Berlin şi, respectiv la Paris, a fost făcută cu toate onorurile, deşi nu poate fi interpretată nici măcar ca o promisiune în direcţia relaxării condiţiilor impuse Atenei.
Principalele obiective promovate de şeful executivului elen în cadrul discuţiilor cu cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Francoise Hollande: obţinerea sprijinului pentru prelungirea termenului de punere în aplicare a programului convenit cu creditorii și asigurarea următoarei tranșe de împrumut. Al treilea obiectiv, dar nu cel din urmă, a fost acela de restabilire a credibilităţii guvernului, de altfel singurul în privinţa căruia se poate spune că s-a făcut un prim pas.
Germania și Franța au reiterat voinţa comună ca Grecia să rămână în zona euro, făcând chiar un apel de a se pune capăt scenariilor pe această temă. Să rămână, da, dar cu o condiţie: respectarea angajamentelor asumate; orice altă discuţie ar putea fi reluată după prezentarea raportului de evaluare al Troicii, aşteptat la mijlocul lunii septembrie.
Antonis Samaras s-a declarat optimist: “Grecia îşi va îndeplini obligațiile care îi revin. De fapt, a continuat premierul elen, acest lucru se întâmplă. Sunt încrezător că rap