O scădere economică accentuată, fără precedent în ultimii 13 ani, tulbură transferul de putere din toamna aceasta de la Beijing Sursa: REUTERS
Pentru prima dată în ultimii patru ani, creşterea economică este cu mult sub previziunile administraţiei comuniste de la Beijing. Veştile proaste au provocat nelinişte în eşaloanele superioare ale Partidului Comunist întrucât turbulenţele economice vin chiar înainte de transferul de putere la conducerea ţării, programat să se producă în luna octombrie.
Predarea ştafetei ar fi trebuit să aibă loc, potrivit planificării făcute de strategii partidului, într-un context marcat de prosperitate şi stabilitate socială şi care să justifice concentrarea puterii în mâinile comuniştilor. În schimb, experţii se dau acum de ceasul morţii pentru a încropi şi anunţa un plan de stimulare a economiei chineze înainte de congresul de peste două luni.
Salvare prin propagandă
Este puţin probabil însă ca acest lucru să se petreacă, susţin analiştii economici. "Transmit mesajul că vor să stimuleze economia, dar în realitate acest lucru nu se va întâmpla. Singurul instrument care le-a rămas este propaganda", a declarat pentru Reuters analistul Andy Xie.
Sarcina reinstaurării încrederii în economia chineză revine, în special, premierului Wen Jiabao. Sâmbătă, acesta a dat asigurări că guvernul de la Beijing va stabiliza economia prin măsuri proactive şi de stimulare a creşterii.
Economia chineză, deşi rămâne pe plus, este în scădere continuă de aproape 18 luni. Anul acesta este preconizată o creştere de opt procente, cea mai mică înregistrată în ultimii 13 ani, pe fondul unei diminuări drastice a producţiei industriale.
Mulţi se tem că un nou pachet de stimulare a economiei, precum cel de 635 de miliarde de dolari injectat în 2008-2009, ar duce la adâncirea şi mai mult a diviziunii între populaţia de la oraşe şi cea d