Oricât de mult ar striga liderii USL că revenirea lui Traian Băsescu este ilegitimă, oricât ar pretinde, în cel mai pur stil vadimist, că au câştigat "pe teren", dar victoria le-a fost furată la "masa verde", înfrângerea e înfrângere.
Nu cred că pentru electoratul antiprezidenţial contează foarte mult faptul că şeful statului şi-a reluat mandatul în urma unei decizii a Curţii Constituţionale catalogată de Dan Şova drept un "abuz" al unor "infractori". Oricât ar insista Victor Ponta şi Crin Antonescu că a fost demis de popor, Traian Băsescu se va duce zilnic la Palatul Cotroceni. Această realitate, frustrantă pentru electoratul stângist, nu poate fi ignorată. Faptul că cei doi co-preşedinţi ai USL s-au dus în străinătate să-şi oblojească "rănile" şi nu au rămas în ţară să mănânce "salam cu soia" alături de poporul "asuprit" este la fel de frustrant.
Declaraţia de ieri a lui Dan Voiculescu referitoare la o nouă suspendare a şefului statului vrea să prevină o demobilizare a electoratului USL. El speră că peste câteva luni, la alegerile parlamentare, va veni la urne în număr mare. Pentru actuala putere este esenţial să-şi ţină în priză alegătorii. Dezamăgirea în rândul lor este cruntă. Cel mai frustrant este faptul că USL a pierdut, nu din cauza forţei lui Traian Băsescu, ci din cauza amatorismului politic al liderilor social-liberali. Această frustrare alimentează neîncrederea că Ponta şi Antonescu ar fi capabili să obţină, vreodată, vreo victorie împotriva lui Băsescu. Dan Voiculescu încearcă să creeze iluzia că nu este totul pierdut, pentru a limita proporţiile dezastrului de la referendum.
Actualii guvernanţi au avut la dispoziţie multe pârghii de putere, dar nu au fost în stare să dărâme un preşedinte profund erodat de criza economică şi, în consecinţă, vulnerabil. De această realitate sunt conştienţi şi susţinătorii USL. Electoratului, în general,