Rata de promovabilitate foarte scazuta la Bacalaureat din ultimii ani a determinat Ministerul Educatiei sa ia masuri de modificare a examenelor mai devreme decat prevede noua Lege a educatiei.
Conform actualei legi, Bacalaureatul ar urma sa fie sustinut diferentiat abia peste patru ani, insa rezultatele arata ca este nevoie de o schimbare mai rapida. In urma analizei rezultatelor s-a ajuns la concluzia ca examenele trebuie sa fie gandite astfel incat sa li se dea tuturor sansa de a absolvi.
Principala problema este legata de elevii de la liceele tehnologice, care au pornit din start cu un dezavantaj, avand medii sub 5 la examenele nationale si foarte multe ore de practica, pe domenii care nici macar nu se regasesc in examenele de la Bacalaureat. Aceasta problema foarte grava a dus la solutia introducerii, pe langa Bacalaureatul national, a Bacalaureatului profesional, cu examene de profil pentru cei care nu doresc sa-si continue studiile, ci sa poata intra pe piata fortei de munca.
Astfel, toti absolventii de liceu vor avea posibilitatea de a sustine in continuare probele de competente lingvistice si digitale, la care se vor adauga trei probe foarte usoare: prezentarea unui proiect legat de profilul pe care l-au avut, o proba practica si un test scris, la competente antreprenoriale.
Cei care vor dori, ulterior, sa-si continue studiile, dupa mai multi ani, vor avea posibilitatea sa sustina examenele de diferente, care sa le echivaleze Bacalaureatul pentru profilul teoretic, astfel incat sa se poata inscrie la universitati.
"Bacalaureatul profesional are comune probele de competente de comunicare, pe cele digitale si de comunicare intr-o limba straina. In plus, cei care se inscriu la Bacalaureatul profesional vor prezenta un proiect, vor sustine o proba practica si vor sustine o lucrare scrisa la disciplina numita