Teoretic, alianta de dreapta este necesara nu doar ca o contrapartida la alianta de stanga. Este vital necesara o autentica forta de dreapta, asa cum Romania nu a avut pana acum.
Marea incercare, dar si marea sansa a acestei constructii ar fi sa trezeasca electoratul pasiv, majoritar daca ne uitam la orice sondaj de opinie, electorat care a crezut candva in Alianta DA, dar care a fost crunt dezamagit.
Aparent paradoxal, aceasta alianta ar putea miza si pe o parte din electoratul care a fost la vot pe 29 iulie, dar fara a sustine USL, ci doar suparat pe derapajele lui Traian Basescu, sau electoratul initial USL, dar speriat de excesele antioccidentale si impotriva statului de drept comise de actuala Putere.
Cum poate insa constructia de dreapta sa capteze acesti alegatori? Principiile pe care liderii viitoarei constructii, deocamdata fara nume, le pun pe hartie sunt importante, dar nu hotaratoare.
Nu am auzit inca partid care sa nu promita prosperitate si dreptate, toate cele bune si frumoase. Oamenii s-au invatat sa nu mai creada ce promit politicienii. Mesajul acesta pozitiv trebuie credibilizat, aceasta este marea problema. Si nu poate fi credibilizat decat daca va fi transmis si sustinut de oameni credibili.
In acest moment, PDL arunca in fata oameni credibili precum Cristian Preda si Monica Macovei. Lor li se adauga Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si MRU, adica figuri intr-adevar noi, intelectuali "virgini" din punct de vedere politic.
PDL, deocamdata principala forta a noii constructii, pare ca vrea sa transmita un mesaj de reforma. Dar este el adevarat?
Deocamdata vechile figuri pastreaza planul al doilea. Mihail Neamtu a avertizat deja, in timpul conflictului contondent cu Elena Udrea, ca permeabilitatea la compromis a noilor lideri e mica. Sunt invocate criterii de integritate