Gazele, pâinea, laptele, carnea, uleiul, zahărul, asigurările pentru locuinţe şi chiar mămăliga şi... becurile vor avea preţuri mai mari. Sursa: REUTERS
Scumpirea gazelor şi a alimentelor, atât din cauza secetei, dar şi a deprecierii leului faţă de euro, cât şi creşterea preţurilor carburanţilor vor face viaţa grea românilor, începând din această lună.
De pe 15 septembrie populaţia va plăti cu 5% în plus la metrul cub de gaze. Pentru companii, tariful va creşte, de asemenea, cu 10%, de la aceeaşi dată, majorare care se va reflecta în preţul produselor firmelor, destinate tot populaţiei.
Aşa încât, am putea vedea scumpiri de câteva procente şi la produse şi servicii, prin acest canal. Totodată, preţul energiei electrice va creşte de la 1 septembrie cu 2-3%.
Bezinarii au crescut şi ei tariful în ultimele zile. În urmă cu o săptămână OMV Petrom, Rompetrol şi Lukoil au scumpit benzina şi motorina cu până la nouă bani pe litru. Scumpirile de acum urmează, ce-i drept, unui şir de ieftiniri din prima parte a anului.
Dar unele nu le compensează pe celelalte, aşa încât, în urma majorărilor recente, preţul la combustibili a ajuns la valori record. Cele mai bune sortimente de benzină au un tarif de aproape 7 lei pe litru. Scumpirile combustibilor se vor reflecta şi în preţurile produselor de la raft.
Becuri mai scumpe
Dincolo de aceste modificări, care se vor sedimenta în preţuri, le avem şi pe cele conjuncturale, generate de seceta teribilă din 2012. Pâinea, laptele, carnea, uleiul, zahărul şi chiar mămăliga vor costa cu 20-30% mai mult, până la finele anului.
De altfel, la pâine s-a observat încă din august o creştere de preţ, cu circa 15%. Pe de altă parte, şi alimentele de import se vor scumpi, din cauza deprecierii. Cum hrana reprezintă 70% din coşul de consum al românului, nu este greu de calculat cum decontează fiecare impactu