Scumpirile care se anunţă în această toamnă vor stoarce şi mai mult buzunarele deja goale ale românilor. EVZ a calculat cât are de plătit în plus,lunar, o familie formată din patrupersoane și vă învață cum să reduceți efectele scumpirilor
Seceta, devalorizarea leului şi măsurile Guvernului vor umfla cheltuielile unei familii cu circa 10-15%, după cum rezultă din calculele Evz. Cele mai mari „găuri” în buzunar le vor da alimentele, dar nici carburanţii sau utilităţile nu se lasă mai prejos.
Unele produse s-au scumpit deja pe parcursul verii. Aici găsim legumele şi fructele, afectate de secetă, şi carburanţii auto şi facturile telefonice, afectate în principal de cursul valutar. Toamna va aduce noi scumpiri, începând cu energia electrică şi gazele, prin decizia Guvernului, şi continuând cu majoritatea alimentelor, ca urmare a compromiterii unei mari părţi a culturilor agricole.
Cum reducem efectele scumpirilor
Pentru o familie cu doi copii, ar fi vorba de cheltuieli în plus de circa 200-250 de lei, în condiţiile în care cheltuielile medii ale unei gospodării în România sunt puţin peste 2.000 de lei. Calculul are la bază consumul mediu pe cap de locuitor pe 2010 furnizat de INS la alimente şi statistici ale furnizorilor pentru utilităţi. Creşterea preţurilor are la bază estimări ale producătorilor şi acte normative. Cum putem face ca suma în plus pe care o scoatem din buzunar să fie mai mică?
În primul rând, căutând cele mai mici preţuri. Diferenţa la un litru de benzină între Ferentari şi Dorobanţi e de peste 10 bani. La lapte, ulei sau carne există mai mereu promoţii. Legumele şi fructele cele mai ieftine sunt mai mereu la piaţă. În al doilea rând, scăzând consumul. Un bec stins la ieşirea din cameră sau un stil de condus mai puţin sportiv au întotdeauna efecte importante.
Cu cât cresc prețurile în această perioadă*
Pâine 10-20