În ce priveşte alegerile, potrivit Constituţiei, procesul electoral are etape care se întind pe parcursul unui întreg an.
Sistemul electoral american
Sistemul electoral american este unul dintre cele mai complexe din lume. Într-o primă fază, desfăşurată pe parcursul mai multor luni, fiecare stat american îşi desemnează, prin vot popular, taberele de delegaţi - una republicană şi alta democrată, fiecare tabără reprezentându-l pe unul din principalii candidaţi la prezidenţiale. Înaintea Convenţiilor Naţionale, se desfăşoară un maraton electoral, în cele 50 de state organizându-se alegeri primare( primaries) şi conferinţe locale (caucusuri). În august, delegaţii republicani şi, respectiv, cei democraţi se întâlnesc separat, în cadrul unei serii de Convenţii Naţionale, pentru a decide finaliştii în cursa pentru Casa Albă, unul democrat şi unul republican. Odată hotărâţi cei doi contracandidaţi, urmează votul popular pentru desemnarea şefului statului.
Alegerea preşedintelui SUA. Preşedintele SUA nu este ales prin vot direct, ci prin metodă indirectă, bazată pe colegiul electoral - grup de electori nominalizaţi de activiştii politici şi membrii de partid, în fiecare din cele 51 de state americane.Această metodă de alegere indirectă a conducătorului de stat este stipulată în Articolul II, Secţiunea 1 a Constituţiei SUA. Constituţia interzice alegerea ca electori a senatorilor, deputaţilor sau a oricărei persoane care are o funcţie importantă la nivel oficial. Fiecare stat desemnează un număr de electori egal cu numărul de deputaţi şi senatori care reprezintă statul respectiv în Congres. Un caz special îl reprezintă Districtul Columbia care, neavând reprezentanţi în Congres, beneficiază, conform legii, de trei voturi în colegiul electoral. Numărul total al electorilor este de 538. California (54 electori), New York(33), Texas (32), Florida