Guvernul bulgar a decis să renunţe la planul de adoptare a euro în 2015, a spus ministrul de finanţe Simeon Djankov. "În momentul de faţă nu vedem vreun beneficiu din aderarea la zona euro, ci doar costuri", a spus acesta. Sursa: AGERPRES
"Publicul se întreabă acum pe cine va trebui să salvăm dacă intrăm în zona euro. Ar fi un gest prea riscant şi, de asemenea, nu se ştie ce reguli vor exista în această zonă şi cum se vor transforma acestea într-un an sau doi", a completat ministrul bulgar de finanţe.
Or, este greu să iei o decizie pro atunci când există astfel de îngrijorări. Poziţia recentă a Sofiei este o reflectare a situaţiei recente din Europa, care a văzut liderii euro folosind criza mediteraneană ca pe un motiv pentru a încălca principiile fundamentale care stau la baza zonei euro.
Bulgaria nu intră aşadar în perioada de pregătire în vederea aderării la zona euro şi îşi păstrează cursul de schimb fix leva/euro. De ce face asta? Pentru că a funcţionat., scrie Wall Street Journal.
Bulgaria a trecut la acest regim în 1997, mai întâi adoptând un curs fix leva-marcă germană. Pe atunci inflaţia era de trei cifre şi numai în 1996 leva s-a depreciat cu 560%. Până la finele anului, salariul mediu în Bulgaria era sub 30 de dolari, insuficient pentru a cumpăra o pereche de blugi, ce să mai vorbim de cele necesare traiului de zi cu zi.
Fiecare leva din circulaţie a fost de atunci susţinută în proporţie de 100% de rezerve valutare menţinute la banca cnetrală – mai întâi în marca germană şi, apoi, din 1999, în euro.
Salariile reale au crescut cu 1000% de când Bulgaria a adoptat acest consiliu monetar, până la peste 400 de dolari, în prezent. Reformele economice au permis şi chiar încurajat câştigurile de productivitate, iar inflaţia a fost de o singură cifră din 1997 încoace.
Consiliul monetar a for