Cazurile de infectare în masă cu TBC care au marcat sfârşitul anului de studiu 2011-2012 se pare că nu au pus în gardă autorităţile. La început de an şcolar, nici Ministerul Sănătăţii, nici cel al Educaţiei nu ştiu câţi dintre profesori au trecut testele medicale, în special pentru depistarea virusului ce provoacă TBC.
Singura măsură contra tuberculozei este luată în prezent pentru copiii care merg în clasa I, aceştia urmând să fie vaccinaţi cu BCG, care se face în primele zile de viaţă şi la vârsta de şapte ani.
Potrivit Lidiei Crivoi, şefa Direcţie învăţământ Donduşeni, unul din raioanele cu cea mai înaltă incidenţă la TBC, toţi cei 507 profesori şi 113 educatori au trecut pe la medic înainte de începerea anului şcoalar. „Pot să vă spun că au fost testaţi nu doar la TBC, ci şi la bolile ficatului, cele venerice, ş.a", adaugă funcţionara.
În raionul Ungheni, la fel cu incidenţa ridicată la TBC, încă nu se ştie câţi învăţători din cei aproape 1.200 şi-au respectat obligaţiile şi au trecut controlul medical. Aceeaşi situaţie şi la Călăraşi, doar că şeful Direcţiei învăţământ, Andrei Ciubotaru, dă asigurări că datele sunt în proces de colectare.
Nici responsabilii de la Centrul Naţional de Sănătate Publică nu ştiu câţi profesori şi-au făcut investigaţiile medicale. „Nu avem astfel de date. Cert este că profesorii sunt obligaţi să efectueze controlul profilactic. Dacă nu o fac, rămâne în responsabilitatea lor", ne-a comunicat Stela Gheorghiţă, vicedirector la CNSP. Întrebată cât de veridice sunt testele, aceasta a menţionat că fiecare om are dreptul, prin lege, să aleagă singur la care instituţie medicală să meargă, respectiv, este imposibil de depistat dacă cineva ar fi cumpărat rezultatele.
TESTUL MANTOUX, ÎN CAZURI EXCEPŢIONALE
Cât priveşte copiii, aceştia nu pot fi supuşi anual testului Mantoux. „Testul se face doar dacă minorul pr