IAŞI. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a derulat prin POS MEDIU (Axa Prioritară 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii, Domeniul Major de Intervenţie – Dezvoltarea infrastructurii şi a planurilor de management pentru protejarea biodiversităţii şi reţelei Natura 2000) proiectul „Pregătirea documentelor suport în vederea implementării procesului de menţinere şi îmbunătăţire a stadiului de conservare a rezervaţiei naturale «Dunele Marine de la Agigea»”.
Proiectul a fost implementat în perioada 24 noiembrie 2009 – 24 iulie 2012. Desfăşurarea proiectului a avut loc atât în jud. Constanţa (Staţiunea Biologică Marină „Prof. dr. Ioan Borcea” de la Agigea), cât şi în Iaşi (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi). Valoarea eligibilă aprobată a proiectului a fost de 527.557,48 lei din care au fost cheltuiţi/rambursaţi 331.018,42 lei.
În conformitate cu obiectivul general al proiectului, acela de a asigura un management adecvat pentru aria naturală protejată „Dunele marine de la Agigea” şi de a crea premisele pentru implementarea măsurilor concrete de reconstrucţie ecologică, au fost elaborate Studiul Ştiinţific, Planul de Management, Studiului de Fezabilitate şi Proiectul Tehnic. Totodată au fost obţinute actele de reglementare (Certificat de Urbanism, Aviz de mediu şi Aviz Natura 2000) necesare punerii în aplicare a măsurilor concrete de reconstrucţie ecologică, ce au drept scop îmbunătăţirea stării de conservare a speciilor de flora şi faună sălbatică şi a habitatelor naturale.
În cadrul proiectului, au fost derulate campanii şi activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei şi a factorilor interesaţi (administraţia locală, populaţia din regiune, firme şi instituţii, comunitatea academică) cu privire la la importanţa şi necesitatea protejării biodiversităţii specifice rezervaţiei naturale „Dun