• Date ingrijoratoare la nivelul judetului • In Iasi, numarul pensionarilor depaseste lejer numarul salariatilor • Cei 150.000 de angajati trebuie sa asigure traiul a patru categorii de persoane fara niciun venit
Aproape 370.000 de persoane din judetul Iasi care nu produc niciun venit sunt sustinute financiar prin munca a circa 150.000 de angajati pentru care se platesc impozite. Iesenii care au un loc de munca si contribuie la bugetele de asigurari sociale reusesc cu greu sa acopere fondurile pentru cei 178.320 de pensionari, 150.000 de elevi, 16.000 de someri si 25.000 de asistati social.
Pe de alta parte, reprezentantii Casei de Pensii din Iasi sustin ca in ultimii ani s-a observat un fenomen de scadere a numarului de pensionari, fapt datorat conditiilor aspre care au restrictionat accesul la pensia de invaliditate.
"Se observa o scadere a numarului de pensionari. De la aparitia Legii 263 din 2011, s-a inregistrat o scadere datorata faptului ca accesul la pensia de invaliditate este un pic restrictionat prin aparitia unor criterii de incadrare in grad stricte si faptul ca reducerea varstei de pensionare pentru cei care au lucrat in grupa I de munca se face la fel ca si pentru cei care au lucrat in grupa a II-a sau in conditii deosebite", a declarat Adriana Grecu, directorul executiv al Casei Judetene de Pensii Iasi.
Rezultatul politicii economice a ultimilor ani
Reprezentantii patronatului iesean dau vina pe instabilitatea legislativa pentru situatia in care se afla acum judetul Iasi. Politica economica promovata de guvernele ultimilor ani a dus la inchiderea unui numar insemnat de firme, iar multi dintre salarati si-au pierdut locurile de munca, ceea ce a generat o crestere accelerata a somajului.
"Este pacat ca nu sunt mai multi salariati la nivelul judetului, dar aceasta este consecinta inst