În trecut erau oraşe ca şi al nostru, în care viaţa pulsa în ritmu-i propriu. Acum sunt material apreciat de fotografii de pretutindeni şi, de ce nu, atracţii turistice. Vizitarea şi documentarea oraşelor-fantomă se transformă, încet-încet, într-o mică industrie.
Seamănă, mai degrabă, cu platouri de film, şi cu greu ne puteam imagina că se găsesc atât de aproape de civilizaţie. Sunt locurile din care scritorii şi regizorii îşi extrag inspiraţia apocaliptică. Nouă, celorlalţi, ne arată, mai mult sau mai puţin, ce înseamnă abandonarea.
Din diverse motive, atât naturale cât şi sociale, omul s-a hotărât să părăsească o serie de locuri de peste tot din lume. Să le ţinem şirul ar fi imposibil, însă am reuşit să încropim, de-a lungul timpului, o listă destul de cuprinzătoare.
Termenul de "ghost town" (sau "oraş fantomă") este popular mai ales pe teritoriul american. Diverse sondaje arată că există circa 6.000 de situri abandonate numai în statul Kansas. Noi ne oprim, pentru început, mai aprope de casă, în Europa.
Galeria ce urmează oferă o vagă imagine a unei lumi în care oamenii sunt doar o amintire.
1. Pripyat, Ucraina
Pripyat este un orăşel în nordul Ucrainei, în apropierea graniţei cu Belarus, populat în special de cei ce lucrau la uzina nucleară de la Cernobîl. În urma dezastrului din 1986, cei aproximativ cincizeci de mii de locuitori au părăsit locul de teama radiaţiilor, iar Pripyat s-a transformat într-un muzeu ce cuprindea o felie din viaţa sovietică de până atunci.
Apoi, cândva la începutul secolului 21, locul a fost complet jefuit, rămânând pustiu. De atunci, oraşul este în continuă deteriorare. Copacii crescuţi pe acoperişuri sau înăuntrul cladirilor nu sunt ceva neobişnuit.
2. Craco, Italia
Fascinant oraş medieval. Situat în zona Basilicatei şi a Provinciei Matera, în căputa "cizmei" Italiei, Craco este un oraş