Excedent bugetar, datorie redusă, creştere ridicată, climat favorabil business- ului, mână de lucru bine formată, plus alte facilităţi. A fost catalogată ca fiind ţara cu una dintre cele mai liberale economii ale lumii.
Este vorba despre o fostă republică sovietică, considerată în prezent un miracol economic de către Occident, şi supranumită de analişti „Tigrul baltic”: Estonia!
De ce să nu recunoaştem, Estonia nu este chiar prima ţară care ne vine în minte când vine vorba despre cele mai agreate destinaţii turistice din Europa. Totuşi, în mica republică de la Marea Baltică (are o suprafaţă de 45.000 de kilometri pătraţi),turismul cunoaşte o dezvoltare fără precedent şi a ajuns să asigure aproape 9% din PIB. Patrimoniul istoric, poziţia geografică, dar şi promovarea au favorizat acest succes. Istoricii pun succesul şi pe seama unor date importante din trecutul istoric al ţării: în anul 1285, Estonia făcea deja parte din Liga Hanseatică- o mare asociaţie a comercianţilor germane, care acoperea tot nordul Europei.
Economia a crescut
Estonia a intrat în Uniunea Europeană în 2004, iar în 2011 micul stat baltic cu 1,4 milioane de locuitori a adoptat moneda euro într-un moment în care criza datoriilor europene evidenţia punctele slabe ale monedei unice. Până la sfârşitul anului 2011, datoria publică măsura 5,8 la sută din Produsul Intern Brut, adică cea mai scăzută rată din UE, iar bugetul de stat era chiar în surplus. În 2011, economia Estoniei a crescut cu circa 7,9 la sută faţă de anul precedent. Adoptarea monedei euro a amplificat nivelul de confort al partenerilor săi comerciali din UE, drept pentru care au importat mai mult din Estonia.
În prezent, economia Estoniei are cea mai rapidă creştere din zona euro, iar “de vină” este “reţeta germană”, folosită eficient. Consumatorii şi întreprinderile plătesc rate mai mici de dobândă, iar legătu