IAŞI. Asociaţia Româno-Japoneză Himawari aşteaptă publicul între 23 septembrie- 28 octombrie pentru a se iniţia în arta niponă a aranjării florilor. Cursul va avea loc în sala 205, etajul 2 al Universităţii Alexandru Ioan Cuza Iaşi, Corp R.
Reprezentanţii asociaţiei spun că în toamna aceasta, obiectivul cursului ”Iniţiere în Ikebana” este de a promova arta japoneză a aranjării florilor. Perioada de înscriere va fi 2 septembrie- 16 septembrie.
În ceea ce priveşte tematica cursurilor, organizatorii spun că pe 23 septembrie va fi curs este Ikebana, între artă şi stil de viaţă, pe 30 septembrie Moribana Chokutai, pe 7 octombrie Moribana Shatai si Suitai, pe 14 octombrie se va învăţa despre Nagei iar pe 21 octombrie despte Jiyuka. Pe data de 28 octombrie va fi testul final/ Finalizare curs.
Cornelia Stasco, şef Departament Comunicare mai spune că “Încă din cele mai vechi timpuri oamenii, de pe tot cuprinsul Globului , au apreciat şi s-au lăsat înduioşaţi de frumuseţea florilor. Din acest motiv putem spune că începuturile Ikebana se identifică cu originile civilizaţiei omeneşti. Cu toate acestea, cultura japoneză a fost cea care a transformat aprecierea florilor într-o veritabilă artă, pe care a investit-o cu unele dintre cele mai profunde reflecţii ale spiritului uman. Astfel Ikebana a devenit mai mult decât o simplă arta decorativa, ea fiind un sfios prilej de meditaţie, de adîncă reflecţie interioară.”
Mai trebuie amintit şi că înstrumentul principal utilizat în Ikebana este creaţia artistică florală (aranjamentul floral). Aceasta este realizată prin diferite metode (tehnici) generale şi o serie de metode specifice, ce au ca rezultat elaborarea diferitor stiluri de aranjamente (Moribana, Nageire, Shōka, Rikka, Jiyuka – în cazul şcolii Ikenobo).
IAŞI. Asociaţia Româno-Japoneză Himawari aşteaptă publicul între 23 septembrie- 28 octombrie pent