Este, din punctul de vedere al USL, acest referendum un eşec sau nu?
Sigur, e un eşec. În momentul în care ai o acţiune politică care are un scop clar de a-l disloca pe Traian Băsescu din funcţia de preşedinte şi n-ai reuşit acest lucru, indiferent de motivaţii, este un eşec. Poţi să spui că a fost un succes că ai reuşit să arăţi opiniei publice naţionale şi internaţionale că ai 7,4 milioane de voturi împotriva adversarului politic. Ăsta este un semisucces.
Ce greşeli credeţi că a făcut USL la referendum şi cine e responsabil pentru ele?
Singurul lucru despre care putem să spunem că a fost o greşeală este că am fost nepredictibili. Partenerii noştri externi n-au ştiut despre ce e vorba şi au reacţionat ca atare. Cred că unul dintre lucrurile care se înţeleg mai puţin în România este că întotdeauna partenerii politici şi economici vor să ştie dinainte ce se întâmplă. Lipsa de predictibilitate creează tipuri de reacţii aşa cum am avut, ca de exemplu să trebuiască să acceptăm cvorumul la referendum, care, din punctul meu de vedere, nu avea ce căuta acolo, iar în momentul respectiv era foarte riscant să mai dai înapoi, trebuia să accepţi. Dar nicăieri nu poţi folosi cvorumul atunci când nu ştii care este de fapt cifra la care te raportezi. Şi, în mod evident, nu ştiam sigur care este cifra.
Partenerii europeni au adus acuze grave: puci parlamentar, încălcarea statului de drept.
Partenerii, la urma urmei, pot spune fiecare ce vor, e dreptul lor să aibă un punct de vedere. Noi facem parte dintr-o familie care are nişte reguli şi am încălcat una dintre regulile care nu e neapărat regulă scrisă, e vorba de regula predictibilităţii. Ce au spus, cum au pus în cuvinte partidele politice, care sunt unii mai de dreapta, alţii mai de stânga, alţii mai de centru, astea sunt chestii politice care pentru mine sunt mai puţin importante. Important e ce a d