Într-o periodă în care partenerii comerciali tradiţionali sunt afectaţi de criza economică, Malaezia îşi îndreaptă atenţia către Vest în căutarea de noi pieţe, ne-a declarat, într-un interviu, E.S. Dato' Nik Mustafa Kamal Bin Nik Ahmad, ambasadorul Malaeziei la Bucureşti, subliniind că, pe fondul unor relaţii solide la nivel de guvern, se poate stimula cooperarea în mai multe domenii.
Un prim pas în această direcţie îl reprezintă, potrivit Excelenţei Sale, vizita pe care o va efectua curând în ţara noastră ministrul Industriei, Plantaţiilor şi Bunurilor de Larg Consum din Malaezia.
E.S. Dato' Nik Mustafa Kamal Bin Nik Ahmad speră că evenimentul va prilejui demararea negocierilor pentru construcţia, în România, a unei rafinării pentru procesarea uleiului de palmier şi a altor uleiuri vegetale. "Alte companii din cele două ţări şi-au manifestat interesul pentru proiecte de infrastructură, iar domnia sa (n.r. ministrul malaezian) îşi doreşte ca prin vizita la Bucureşti să deschidă şi alte uşi", ne-a mai declarat Excelenţa Sa.
Dato' Nik Mustafa Kamal Bin Nik Ahmad s-a alăturat Corpului Diplomatic în 1984 şi a ocupat diferite funcţii la reprezentanţele Malaeziei în Irak, Germania, Senegal, Iran şi Nigeria. A fost acreditat la Bucureşti în urmă cu o lună şi îşi doreşte să aducă mai multă substanţă în relaţiile bilaterale cu ţara noastră.
* Interviu cu E.S. Dato' Nik Mustafa Kamal Bin Nik Ahmad, Ambasadorul Malaeziei la Bucureşti
Reporter: Este binecunoscut faptul că Statele Unite şi Europa se confruntă cu o criză economică de amploare. Cum s-au resimţit evenimentele din vest în Malaezia?
E.S. Dato' Nik Mustafa Kamal Bin Nik Ahmad: Malaezia este o economie deschisă. Statele Unite ale Americii (SUA) sunt principalul partener comercial, iar Uniunea Europeană este şi ea un partener important. În aceste condiţii suntem destul de îngri