Deși prima parte a iernii nu va aduce creșteri semnificative de prețuri la încălzire, e posibil ca după alegeri să aibă loc o avalanșă de scumpiri ale întreținerii în multe orașe, potrivit lui Mihai Mereuță, președintelui Ligii Habitat, citat de Agerpres. Sursa: ARHIVA EVZ
”Întreţinerea din iarna 2012-2013 va creşte cu 3-5% faţă de iarna anului trecut, din cauza scumpirii materiilor prime (cărbune, păcură etc.), folosite pentru obţinerea energiei termice. Această estimare de creştere cu 3-5% a întreţinerii este însă valabilă numai în condiţiile în care vor exista aceleaşi condiţii de temperatură medie exterioară ca anul trecut. Este însă posibil ca din ianuarie 2013, după alegerile parlamentare ce vor avea loc în luna decembrie 2012, să avem parte de o surpriză neplăcută şi să asistăm la o creştere substanţială a întreţinerii, deoarece în anumite localităţi ar putea fi reduse subvenţiile pentru căldură”, a afirmat Mihai Mereuţă.
Acesta a precizat, totodată, că în ultimii ani nu a existat o reformă pentru salvarea sistemului de termoficare. ”La scrisorile pe care le-am trimis Primăriei Capitalei, şi în care atrag atenţia că s-au depăşit termenele pentru funcţionarea legală a Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), răspunsul primit nu face altceva decât să enumere aceleaşi termene depăşite, fără să ofere o soluţie pentru remedierea situaţiei. RADET ar trebui să funcţioneze deja de mai mulţi ani ca societate comercială şi să întocmească un bilanţ energetic al oraşului”, a atras atenția Mereuță.
Președintele Ligii Habitat spune că strategia energetică a municipiului Bucureşti nu a fost aprobată nici până la această oră, deşi este postată pe site-ul Primăriei Capitalei de doi ani de zile.
”Bucureştiul nu dispune nici până în prezent de o strategie energetică, iar la nivelul administraţiei centrale domneşte o