La doar câteva ore după anunțarea planului Comisiei Europene privind supravegherea bancară unitară în zona euro, cancelarul german Angela Merkel a avut prima ieșire publică pe această temă, în linia celor avute și până acum de oficialii germani, care au manifestat rezerve serioase. Sursa: REUTERS
”Nu este vorba despre supravegherea tuturor băncilor, şi în niciun caz BCE nu poate să facă acest lucru, ci mai degrabă despre calitatea supravegherii, nu numai de cantitate”, a spus doamna Merkel în faţa deputaţilor din Bundestag, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Proiectul de supraveghere bancară al Comisiei prevede că BCE va fi însărcinată cu supravegherea tuturor băncilor din zona euro, dar anumite sarcini vor fi delegate autorităţilor de supraveghere naţionale.
Delegarea autorităților către autoritățile naționale nu a ținut cont numai de dificultatea Băncii Centrale Europene de a aplica această măsură, ci mai ales de presiunile Germaniei, îngrijorată de efectul negativ pe care l-ar putea avea supravegherea unică asupra micilor bănci regionale (landesbanken) și a băncilor de economii.
De la începutul crizei, atât Guvernul de la Berlin cât și banca centrală a Germaniei, Bundesbank, au avut o politică protecționistă față de aceste bănci, iar acum ar vrea să le păstreze în afara influențelor externe.
Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, a salutat propunerile Comisiei, dar a cerut ”realism în aplicarea lor”. ”Dorim rapid o supraveghere bancară puternică şi eficientă, care să funcţioneze. Numai că aceasta trebuie adaptată realităţilor de pe pieţele financiare europene”, a precizat Schauble într-un comunicat.