Deşi rezultatele companiilor româneşti din sectorul farmaceutic au fost bune în prima jumătate a anului, având o creştere anuală de două cifre, perspectiva pentru întregul an nu este la fel de încurajatoare.
În topul CEE al pieţelor farmaceutice care reprezintă cele mai potrivite investiţii se află companiile străine Krka, Richter şi Egis.
Ritmul încetinit al vânzărilor din ţara, precum şi taxa clawback mai mare determină o scădere a valorii acţiunilor pentru Antibiotice - de la 0.466 RON la 0.355 RON pe acţiune - şi Biofarm - de la 0.237 RON la 0.218 RON pe acţiune.
Chiar şi aşa, experţii Erste consideră că sectorul Biofarm este, în continuare, sigur pentru investiţii.
Având în vedere situaţia curentă a pieţei de medicamente, Biofarm rămâne alegerea cea mai înţeleaptă pentru investitorii interesaţi de sectorul farmaceutic din România datorită situaţiei financiare mai stabile şi a strategiei de vânzare mai bune.
În ciuda expunerii pe piaţa românească "şubredă", parametrii de profit ai Biofarm se află pe picior de egalitate cu cei ai companiei ungureşti Richter, care este, conform Erste, printre cele mai convenabile pentru investiţii.
Companiile farmaceutice româneşti se orientează spre exporturi astfel încât să nu fie afectate prea mult de piaţa autohtonă, "îmbolnăvită" de presiunea ridicată a taxei clawback sau de disciplina slabă de plată, care persistă.
Cu o creştere a exporturilor (mai ales în Rusia, dar şi în Africa) cu 33.5%, valoarea netă a vânzărilor 1H12 pentru Antibiotice a ajuns, în 2012, la 148 de milioane de lei, faţă de 138 de milioane, în 2011.
În ceea ce priveşte performanţa slabă a companiei farmaceutice autohtone în 2Q12, taxa clawback este vinovată, determintandu-i pe producători să se concentreze mai mult asupra profitului decât asupra creşterii vânzărilor.
În ceea ce priveşte compania Biofarm,