Dezavantajul de a fi una din cele mai sărace ţări din Europa, în care veniturile sunt extrem de reduse, dar şi faptul că avem o forţă de muncă bine calificată, s-ar putea transforma în avantaj. România este privită bine de investitori care se gândesc deja să îşi mute operaţiunile din Polonia, considerat până acum "tigrul estului", la noi. Sursa: ARHIVA EVZ
În urmă cu câţiva ani, situaţia din Polonia era extrem de înfloritoare. Mii de contabili, programatori, specialişti în resurse umane, şi tot felul de alte joburi de back-office care deserveau companii internaţionale - aceasta era forţa de muncă pe care o oferea Polonia, ceea ce i-a permis să devină o destinaţie predilectă pentru companiile din Vest şi din întreaga lume, scrie Financial Times.
Deşi boomul economic a creat 90.000 de locuri de muncă în această ţară şi a făcut acum câţiva ani din Polonia a treia cea mai atractivă ţară pentru locaţii de joburi suport după India şi China, potrivit firmei de consultanţă Hackett Group, situaţia este pe cale să ajungă la un final.
Jerzy Buzek, fost premier polonez, a prevenit recent în cadrul unei conferinţe că mulţimea de tineri cu vârste în jur de 30 de ani este pe cale de îmbătrânire, aşa că în curând această oportunitate va dispărea pentru Polonia. "În 15 – 20 de ani va dispărea această oportunitate", a spus el.
România, în avantaj
Capacitatea de a atrage absolvenţi de facultate cunoscători a mai multe limbi străine a fost unul din motoarele care au condus la dezvoltarea industriei outsourcing în Polonia, mai scrie ziarul britanic. Cracovia a devenit o destinaţie predilectă pentru această industrie în centrul Europei, fiind plasată pe locul 11 în întreaga lume într-un top creat de firme de consultanţă.
“Am venit acum câţiva ani la Cracovia datorită ecosistemului creat de investitorii care ne-au preced