Documentul va da posibilitatea asiguraţilor să-i pedepsească pe medicii neglijenţi şi să ştie dacă li se plătesc contribuţiile. Sursa: EVZ
Deşi de cardul de sănătate se vorbeşte încă din 2007, abia din această toamnă va începe implementarea lui, urmând ca până la sfârşitul anului 2013 să se încheie şi distribuirea documentelor către populaţie.
Primul judeţ pilot în care va fi testat, timp de o lună, modul lui de funcţionare este Aradul, acolo unde există deja de patru ani un sistem informatic privat, ce funcţionează atât la medicii de familie, cât şi în spitale.
Cardul naţional nu mai vine prin poştă
Cardul de sănătate a suferit şi câteva modificări menite să stingă toate controversele ţesute în jurul acestuia şi, mai mult, chiar să vină în sprijinul pacienţilor.
Primul lucru care se schimbă este chiar denumirea acestuia, cardul devenind document de asigurări sociale de sănătate. Românii nu vor fi obligaţi să deţină un astfel de document, însă cei care îl refuză vor fi nevoiţi, de fiecare dată când au nevoie de un serviciu medical, să meargă la casele de asigurări pentru eliberarea clasicei adeverinţe care să ateste calitatea de asigurat. Şi modul de distribuire a documentelor se schimbă.
"Vor exista două variante: în special în mediul rural, cardurile vor putea fi distribuite de către medicii de familie. Cea de-a doua variantă, care va funcţiona mai ales în mediul urban, este ca oamenii să-şi ridice cardurile de la casele de asigurări. Este o variantă mai bună, după părerea mea, pentru că aşa îi iei şi numărul de telefon pen-tru a-i trimite notificări prin SMS atunci când îşi pierde calitatea de asigurat. Există foarte multe cazuri când angajatorul nu le plăteşte salariaţilor contribuţiile şi oamenii se trezesc că figurează ca neasiguraţi atunci când merg la doctor", detaliază medicul-şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Mar