Cel mai cunoscut faraon al unei dinastii care a domnit peste una dintre cele mai mari civilizații ale lumii.Despre moartea lui Tutankhamon au existat multe teorii, iar acum specialiștii spun că au descoperit motivul real al decesului acestuia.
Hutan Ashrafian, un medic britanic, a declarat pentru Daily Mail că are o explicație pentru moartea faraonului: ar fi suferit de o dereglare hormonală! Cauzata de o epilepsie de lob temporal, la fel ca și predecesorii săi. Dereglarea ar fi dus la cresterea șoldurilor și a sânilor regelui egiptean. Medicul de la Imperial College din Londra crede că Tutankhamon și predecesorii săi au murit foarte tineri din cauza acestei probleme.
Faimosul blestem
Smenkhkare, un alt faraon egiptean despre care se crede ca ar fi fost unchiul sau fratele mai mare al lui Tutankhamon, este reprezentat în picturi cu sâni și șolduri precum cele de femei. Și aceasta ar fi murit tânăr, ceea ce îl face pe doctor să creadă că dereglarea ar fi fost moștenită. “Teoria este susținută de faptul că doi dintre faraonii care au fost înaintea lui Tutankhamon, Amenhotep al III-lea și Tuthmosis al IV-lea, par să fi suferit de aceeași disfuncție”, mai notează Daily Mail.
Cea de-a 18-a dinastie (circa 1550-1295 î.Hr.) a Noului Regat a fost una dintre cele mai puternice case regale din Egiptul Antic şi a inclus domnia lui Tutankamon, probabil cel mai celebru dintre toţi faraonii, deşi a domnit doar o perioadă scurtă. El a murit în al nouălea an de domnie, în jurul anului 1324 î.Hr., la vârsta de 19 ani.
Mormântul său a fost unul dintre puținele care nu au fost prădate. La intrarea în mormânt s-a găsit faimosul blestem, scris în hieroglife: "Moartea va veni cu aripi rapide asupra celui ce va tulbura pacea regelui". Mormântul a fost descoperit și găsit intact în 1922 de către Howard Carter. De atunci au tot apărut teorii legate de cauza morții fa