Mari concerne farmaceutice occidentale își testează noile medicamente pe indienii saraci, care nici măcar nu bănuiesc că iau parte la un experiment medical. ”Aceștia sunt noii sclavi ai industriei farmaceutice”, notează Deutsche Welle. Sursa: REUTERS
Experimentele farmaceutice la care participă oameni aduc medicilor din India mult mai mulți bani decat salariul lor anual. Pentru un astfel de experiment, un medic primește un avans de 3.500 de euro, cam cât salariul anual al unui doctor începător, angajat al unui spital de stat.
”Separat, medicii care fac astfel de experimente sunt invitați să viziteze țara de origine a companiei producătoare a medicamentului pe care ei l-au testat”, mai adaugă Deutsche Welle.
Amatori pentru teste
În ultima vreme locul favorit al companiilor farmaceutice a devenit India. În 2011, grupul german Bayer a fost nevoit să plătească despagubiri financiare unui număr de 5 pacienți, care au murit după ce au luat parte la testarea unui medicament produs de companie.
Despagubirile au fost de 4.000 de euro de persoană. Pentru a fi autorizat în SUA sau Europa, un medicament trebuie să treaca prin câteva faze în care să îi fie demonstrate eficacitatea și siguranța. Cu cât un medicament nou este comercializat mai repede, cu atât mai profitabil devine pentru producător. Se consideră că în India, testarea noilor medicamente este mult mai ieftină decât în Occident.
Motivația principala este că într-o țară precum India se găsesc mult mai ușor amatori care să participe la testarea noilor produse medicamentoase. Testele însă trebuie să îndeplinească standardele internaționale prevăzute în așa-numita “Declarație de la Helsinki”, a Uniunii Mondiale a Medicilor. Conform acesteia, este nevoie ca fiecare pacient, indiferent cât de sarac sau educat este, să fie informat corect...
Și România
Este dat ca exemplu pacientul ind