Parlamentarii vor fi desemnaţi pe baza unui Cod Etic Sursa: AGERPRES
Protocolul de constituire a Alianţei România Dreaptă a fost semnat ieri de către liderii partidelor componente: Vasile Blaga pentru PDL, Mihai Răzvan Ungureanu pentru Forţa Civică şi Aurelian Pavelescu pentru PNŢCD.
Cu acest prilej, au fost făcute publice şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească viitorii parlamentari ai alianţei, care vor fi triaţi de o comisie etică în fruntea căreia se află Monica Macovei. Aceştia trebuie să nu fi fost condamnaţi definitv, arestaţi preventiv, trimişi în judecată sau să nu existe suspiciuni de corupţie în privinţa lor. Vor fi excluşi de pe liste şi cei intraţi în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate, cei aflaţi în conflict de interese sau care au încheiat ilegal şi netransparent, contracte cu instituţii publice. Sunt excluşi de pe liste şi cei care au colaborat cu Securitatea, cei care au practicat traseismul politic în mod repetat şi cei a căror imagine publică ar dăuna Alianţei.
Şicane juridice
Semnarea protocolului a adus cu sine şi primele probleme juridice. Avocatul Gheorghe Piperea a anunţat că va contesta în instanţă înregistrarea Alianţei România Dreaptă, dacă aceasta nu-şi va schimba numele, care este asemăntor cu al ONG-ului său, Asociaţia România Dreaptă.
Piperea este avocatul care i-a apărat pe jurnaliştii care contestau plata retroactivă a TVA-ului pentru drepturile de autor. Recent, el a fost avocatul cetăţenilor din Bârlad care au contestat dreptul Chevron de a explora rezervele de gaze de şist din zonă. Nu sunt singurele probleme juridice de care s-au lovit forţele de dreapta. Mihail Neamţu, preşedintele partidului Noua Republică, a ratat semnarea protocolului pentru că, din pricina contestaţiilor, partidul său încă nu a fost înregistrat la tribunal. (A contribuit Mircea Marian)
CITIȚI ȘI: Liderii Alian