Statele Unite și Japonia au căzut de acord asupra unui al doilea sistem de apărare antirachetă, care urmează să fie amplasat pe teritoriul japonez, într-un efort de contracarare a amenințării balistice din partea Coreei de Nord. Sursa: Reuters
Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a făcut acest anunț, la Tokyo, alături de ministrul japonez al Apărării. Locația exactă în care urmează să fie amplasat scutul nu a fost încă decisă, relatează BBC.
Cele două părți insistă că sistemul nu vizează China, dar analiștii spun că decizia este legată de furia manifestată de Beijing, în ultima vreme, în disputa privind insulele din Marea Chinei de Est.
Japonia și SUA lucrează la un sistem comun anti-rachetă de ani de zile. Noul sistem va permite navelor japoneze să acopere și alte părți ale regiunii, spun oficialii. „Va întări capacitatea alianței de a apăra Japonia, forțele noastre și țara noastră, de o amenințare nucleară din partea Coreei de Nord”, a declarat Leon Panetta.
Oficialul SUA a discutat cu omologul japonez, Satoshi Morimoto, despre desfășurarea avionului militar US Osprey la Okinawa, intenție ce a înfuriat localnicii care au și protestat,luna aceasta, îngrijorați de propria siguranță.
Panetta se află într-un turneu de o săptămână în Asia, urmând să meargă în China și Noua Zeelandă.
Tensiuni China-Japonia
Vizita lui Panetta în Japonia are loc în contextul disputelor asupra insulelor cunoscute ca Diaoyu în China și Senkaku în Japonia, după ce Japonia a anunțat că vrea să cumpere trei dintre acestea.
O flotă compusă dintr-o mie de vase de pescuit chineze se îndreapta, azi, spre insulele Sankaku/Diaoyu, care au trecut sub controlul Japoniei, pentru a confirma dreptul Chinei asupra acestui teritoriu, potrivit agențiilor de presă.
Se aşteaptă ca această flotă să ajungă azi în apropierea insulele a căror suv