La nivel european, România, Bulgaria şi Grecia au cel mai înalt nivel al creditelor neperformante, reprezentând restanţe mai mari de 90%, adică un procent de peste 14% din total, potrivit Raportului de Stabilitate al Băncii Naţionale pentru 2012, publicat astăzi. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
În schimb, în Austria şi Marea Britanie ponderea creditelor neperformante este sub 4% din total.
Vestea bună este că portofoliul creditelor se înrăutăţeşte într-un ritm mai lent decât anul trecut.
"Volumul creanţelor restante de peste 90 de zile şi/sau cele în cazul cărora au fost introduse procedurile judiciare faţă de operaţiune sau faţă de debitor, raportate de instituţiile de credit, a continuat să crească în perioada parcursă de la ultimul Raport, însă ritmul s-a temperat (+28,9 la sută în decembrie 2011, comparativ cu +59,8 la sută în anul 2010 şi +77,9 la sută în anul 2008)", scrie în raportul BNR.
Potrivit BNR, principala cauză pentru evoluţia din ultimul timp constă în persistenţa unor constrângeri asupra situaţiei financiare a clienţilor, în contextul unei creşteri economice aflate mult sub potenţial.
"În consecinţă, proporţia creanţelor neperformante în total credite şi dobânzi clasificate a urmat în continuare o tendinţă de creştere, indicatorul ajungând la nivelul de 14,3 la sută
în decembrie 2011 şi, respectiv, 16,8 la sută în iunie 2012. Se poate observa totuşi că ritmul de deteriorare a indicatorului a continuat tendinţa de încetinire (în anul 2011, creşterea a fost de 2,5 puncte procentuale, comparativ cu 4 puncte procentuale în anul 2010 şi 5 puncte procentuale în 2009)", mai scrie în documentul BNR.