Zero fonduri rambursări de la UE pe Transporturi, zero fonduri pe Mediu, zero fonduri pe Programul Operaţional Regional, zero fonduri pe Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), zero fonduri pe Creşterea Competitivităţii Economice, zero fonduri pe Programul Operaţional sectorial Asistenţă Tehnică, 3,88 mil. euro pe Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Capacităţii Administrative.
Iată ce au produs Guvernul şi ministerul de resort - Ministerul Afacerilor Europene - în luna august 2012 pe zona de absorbţie a fondurilor europene de coeziune. În vreme ce prognozele de creştere economică sunt ajustate în jos - de la 1,7% în legea bugetului spre 1% în prezent - într-o situaţie în care finanţarea companiilor şi a statului devine extrem de problematică, la nivelul Executivului şi al factorilor de resort nu se observă aproape niciun efort pentru a remedia situaţia.
Dimpotrivă, situaţia fondurilor UE - cele care ar fi trebuit să asigure oxigenul economiei în această situaţie complicată în care banii fie nu sunt, fie sunt foarte scumpi - se înrăutăţeşte de la o lună la alta.
Concret, absorbţia fondurilor UE a avansat în august cu 0,02% faţă de luna precedentă, în condiţiile în care toate programele UE sunt blocate, indiferent de ce declaraţii fac autorităţile. Aceasta rezultă din statistici. Nicio declaraţie de cheltuieli în vederea rambursării banilor folosiţi din resurse interne pentru finanţarea proiectelor declarate eligibile pentru finanţarea europeană nu a fost transmisă Bruxelles-ului în luna august.
Mai sunt ceva mai mult de 3 luni şi anul 2012 se încheie. La şase ani de la integrarea în UE, România a luat sub 10% din fondurile structurale şi de coeziune ale Uniunii - aproape 20 mld. euro în exerciţiul financiar 2007-2013. De la începutul anului, de la UE au fost atrase 800 mil. euro, deşi ţinta, până la finele anului, era de aprox