Între două semnări de contracte, Ciprian Bogdan, noul director al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara (SCJUT), doctor şi consilier local, spune că a început „de jos": a condus cea mai mică unitate sanitară din Timişoara, Spitalul CFR. În prezent, la doar 33 de ani, a primit putere de decizie într-un „gigant" cu peste 2.500 de angajaţi şi 1.176 de paturi, pe care l-a găsit cu datorii şi diverse alte probleme.
Potrivit managerului, prioritatea este plata salariilor personalului, situată undeva în jurul valorii de 72 de procente din totalul fondurilor disponibile. Mai apoi apar problemele financiare şi de spaţiu, precum cele de la Clinica de psihiatrie de pe strada Văcărescu, unde există datorii de circa 300.000 de lei, iar chiria în fiecare lună este de 33.600 de lei. „Situaţia este destul de complicată, aşa am moştenit-o. Problema este că mai beneficiem de chirie preferenţială maximum un an, după care proprietarul are voie să facă ce vrea el şi cu siguranţă va fi călare pe noi. Există discuţii pentru mutarea clinicii în unitatea militară de pe Girocului, se putea rezolva mai demult, dar medicii nu au dorit la vremea respectivă pentru că s-au obişnuit în acea zonă", a precizat Ciprian Bogdan.
Un alt contract moştenit de acesta este cel cu firma care se ocupă de spălarea rufelor spitalului la Reşiţa, adică la o sută de kilometri distanţă. „Trebuie să fim mult mai atenţi când facem caietele de sarcini pentru licitaţii. Cu vechea spălătorie, din cauză că s-a reziliat contractul, suntem în instanţă pentru 400.000 de lei. Pentru bani există poprire, dar am contestat executarea, un artificiu pentru a nu se bloca activitatea spitalului", a precizat dr. Bogdan.
Servicii de bază
Dificilă este şi situaţia farmaciei spitalului, care se goleşte de două ori la 30 de zile. Astfel, dacă bolnavul se internează la începutul sau jumătatea lunii, ar