Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va lansa în 15 octombrie apelul public de proiecte pentru creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe, urmând ca, începând cu 1 noiembrie potenţialii beneficiari să poată depună proiectele la sediile Agenţiilor de Dezvoltare Regională pe raza cărora se află, se anunţă într-un comunicat de presă.
Investiţiile ţintă sunt blocurile de locuinţe construite între 1950 şi 1990 în care locuiesc categorii sociale vulnerabile şi familii cu venituri reduse. Bugetul alocat este de 304 milioane de euro, din care 150 de milioane din FEDR şi 154 de milioane din contribuţia naţională.
"Vreau să subliniez că cele 40 de procente de cofinanţare care trebuie plătite de către administraţia publică şi asociaţia de proprietari pot fi împărţite în funcţie de veniturile proprietarilor: acolo unde mai mult de jumătate dintre proprietarii din clădire au un venit mediu net lunar pe membru de familie sub echivalentul a 150 de euro, contribuţia asociaţiei va fi de 10%; în cazurile în care mai mult de jumătate dintre proprietarii din clădire au un venit mediu net lunar pe membru de familie sub echivalentul a 350 de euro, contribuţia asociaţiei va fi de 20% şi evident, contribuţia va fi mai mare, respectiv de 30%, acolo unde veniturile sunt sub echivalentul a 500 de euro. Este o repartiţie a contribuţiilor echitabilă, menită să încurajeze accesarea acestor fonduri şi de către asociaţiile de proprietari ale căror membri au venituri reduse şi care au cea mai mare nevoie să facă economii la plata întreţinerii", a declarat Eduard Hellvig, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, citat în comunicat.
F. A. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va lansa în 15 octombrie apelul public de proiecte pentru creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe, urmând ca, începând cu 1 noiembrie potenţialii benefici