Chiar dacă suntem înconjuraţi la tot pasul de inteligenţă artificială, cercetătorii cred că suntem încă departe de a recrea inteligenţa umană în laborator. Ceea ce înseamnă că lumea din Terminator mai are de aşteptat până să devină realitate!
Vor demonstra vreodată maşinăriile o inteligenţă apropiată de cea a omului, inclusiv conştientizarea de sine a acestuia? Părerile sunt împărţite când vine vorba de progresul inteligenţei artificiale.
Unii cercetători spun că suntem departe de a transpune în roboţi inteligenţa de tip uman, mai ales că nu înţelegem încă pe deplin cum funcţionează aceasta. Pe de altă parte, Patrick Henry Winston, profesor de Informatică şi Inteligenţă Artificială la MIT, compară domeniul AI de astăzi cu cel al biologiei din anii '50, cu trei ani înainte de descoperirea ADN-ului.
"Toată lumea era pesimistă şi spunea că n-o sa elucidăm niciodată lucrurile. Apoi structura de dublu helix a fost descoperită şi i-au urmat 50 de ani de progres inimaginabil în biologie", spune Winston. "Inteligenţa artificială are nevoie doar de una, două descoperiri majore..."
Trăim o revoluţie a inteligenţei artificiale: de la sonda spaţială Curiosity, care a aterizat pe Marte în această vară, la maşinile cu ale căror borduri putem vorbi şi până la telefoanele inteligente care ne-au devenit asistenţi.
Tot inteligenţa artificială este "de vină" pentru căutările pe internet mai rapide, traducerea unor texte întregi în doar câteva secunde şi aflarea rutelor alternative în trafic. Putem spune, fără reţinere, că tehnologia de tip AI (Artificial Intelligence) a devenit o parte firească a vieţilor noastre.
Să fie acesta motivul pentru care aceasta nu ne menţine uimiţi pentru prea mult timp? Dacă Siri, programul de recunoaştere vocală din ultimele modele iPhone, ar fi apărut în 1980, ar fi fost "cel mai uimitor şi minunat lucru", spune Pa