Dincolo de ciondănelile la nivel de partide, cunoscînd un avînt sporit pe măsură ce ne apropiem de scrutinul din 9 decembrie 2012, în interiorul fiecărui partid parlamentar dă în clocot o chestiune de viaţă şi de moarte pentru politicieni: Şansele de a dobîndi un nou mandat de parlamentar. Sursa: EVZ
Aceste şanse depind, indiscutabil, de mai multe elemente:
1) Desemnarea drept candidat de către conducerea partidului.
2) Plasarea – tot de către conducere – într-un colegiu care garantează într-un fel alegerea.
3) Opţiunea electoratului din colegiul respectiv.
Înţelegerea de la Murighiol, văzută ca un fel de Tratat de Pace, prevede că de regulă parlamentarii în exerciţiu îşi păstrează dreptul de a candida într-un colegiu.
De la începutul lui 2012, USL a fost continentul către care s-au îndreptat caravelele multor parlamentari PDL.
USL s-a pricopsit astfel cu parlamentari care au cîştigat colegiul, la alegerile trecute, în ipostaza de fruntaşi ai PDL.
Ba mai mult, pînă în primele luni ale lui 2012, timp de patru ani aproape, respectivii s-au manifestat, atît în colegiu, cît şi în plan naţional, ca bravi luptători împotriva PSD şi PNL.
La dialogul de la emisiunea Ultimul cuvînt de pe B1 TV, l-am întrebat pe premierul Victor Ponta, copreşedinte al USL, dacă şi foştii parlamentarii PDL, actualmente parlamentarii USL, vor beneficia de regula potrivit căreia deputatul sau senatorul în exerciţiu va fi candidat al USL la scrutinul din 9 decembrie 2012.
N-a fost o întrebare pusă întîmplător.
Aplicată la foştii parlamentari PDL, regula decisă la Murighiol impune în prim-plan două probleme atîţătoare:
1) Felul în care conducerea USL va rezolva posibilele conflicte dintre foştii PDL-işti şi parlamentarii USL. La scrutinul din 2008, parlamentarii PDL au cîştigat colegiul în defavoarea parlamentarilor PSD şi PNL. Mulţi dintr