Cercetătorii s-au folosit de oase şi date genetice pentru a stabili ce care au fost primele boli de pe Pământ, potrivit unei sinteze realizate de howstuffworks.com. Astfel, aceştia au aflat că oamenii sufereau, acum mii de ani, de holeră, febră tifoidă şi tuberculoză, boli care au fost eradicate de curând sau cu care milioane de oameni se confruntă în continuare.
"Anomaliile prezentate de oase sunt o sursă foarte bună de identificare", spune Dr. Anne Grauer, antropolog la Universitatea Loyola, din Chicago. "O altă sursă pentru a data bolile sunt probele genetice", adaugă Dr. Charlotte Roberts, arheolog şi profesor la Universitatea din Durham.
Holera
Deşi prima documentare a holerei îi aparţine lui Hippocrat (undeva prin 400 î.Hr.), boala a izbucnit, cel mai probabil, în apropierea Râului Gange, pe când Atena era un loc nedezvoltat încă.
Gangele este una dintre cele mai vechi surse de apă în jurul cărora s-au stabilit oameni. Penru ca holera să se răspândească are nevoie de o densitate mare a populaţiei şi de o sursă de apă pe care aceasta să o alimenteze cu bacterii, factori existenţi în zona asiatică cu mult înainte de dezvolatarea Greciei Antice.
Febra tifoidă
Între 430 şi 426 î.Hr., Atena a fost lovită de tifoiddă. Istoricul Thucydides a descris simptomele: "Oameni sănătoşi au fost atacaţi brusc de fierbinţeli în zona capului, a gâtului şi pe limbă, făcându-i să emane un miros urât. Când ajungea în stomac, îl deranja. Dacă ajungea şi mai departe, la intestine, provoca ulceraţie şi diaree. Oboseala generată de toate acestea era, de obicei, fatală".
Boala nici că ar fi putut apărea într-un moment mai prost, contribuind la înfrângerea Atenei de către Sparta în Războiul peloponesiac.
Lepra
Dacă holera sau febra tifoidă se răspândesc cel mai bine cu ajutorul surselor de apă, lepra are o altă strategie - pot trece chiar