Fierbinte ori nu, dar sigur secetoasa, vara aceasta ne-a aratat, daca mai era nevoie, stadiul democratiei romanesti, unul corespunzator gradului nostru de cultura politica si civica.
Daca participantii la viata social-politica au un anume nivel, nu te poti astepta ca actul de guvernare sa se ridice deasupra lor: suntem ceea ce ne alegem in frunte. Singura exceptie au constituit-o pasoptistii, cu precizarea ca pentru realizarea visului lor au avut nevoie de monarhi constitutionali straini, Carol I si Ferdinand Reintregitorul.
Din pacate, stricaciunile acestei veri tumultuoase n-au fost doar interne, ci mai ales externe si nu e vorba numai despre prejudicii aduse imaginii noastre in lume de catre noi insine cat despre faptul ca Inalta Poarta de la Bruxelles si liderii occidentali au descoperit fara nici un efort poftele si slabiciunile conducatorilor romani: boala de putere, neincredere, incapacitate funciara de lucru in echipa si de politica inalta, incat si-ar vinde nu doar tara ci si mama pentru a-si pastra privilegiile...
Am devenit vulnerabili
Toate ne vor face grea viata pentru multe decenii de-acum incolo deoarece lipsa de unitate in fata competitorilor externi ne-a subrezit pozitia la viitoarele negocieri, iar razboiul intern mereu pentru putere, in stadiul actual si in viitorul apropiat, ne va vulnerabiliza.
Asadar ce-ati facut cu Romania? Momentul acesta este unul de cotitura, cel mai important dupa '89. Ne afundam in abuzuri asupra democratiei si a statului de drept, sau incercam sa ne asiguram un viitor decent si legitim pentru noi si copiii nostri?
Deocamdata am observat de ce suntem capabili: am anulat prin tertipuri avocatesti votul celor 8,5 milioane de cetateni ale caror drepturi electorale au ramas doar pe hartie; 6 judecatori numiti, nu alesi, ai CCR au anulat si anuleaza in conti