Katia Dănilă, director al Institutului Cultural Român (ICR) de la Paris, a aflat cu surprindere, de pe site-ul ICR București, despre numirea, de către conducerea ICR, a lui Alexandru Dobrescu în postul de director al filialei de la Paris.
„În afară de faptul că nu am am fost anunțată de inlocuirea mea, nimeni din noua conducere a ICR nu m-a contactat vreodată pentru a cere detalii despre participarea noastră ca țară invitată la Salonul Cărții de anul viitor, statut obținut sub conducerea mea,” a declarat Katia Dănilă.
În condițiile în care calificativul acordat pentru activitatea ICR Paris, de către comisia comună formată din reprezentanți ai ICR și Ministerului Afacerilor Externe (MAE), pentru anul 2011 a fost „excepțional”, revocarea din post a Katiei Dănila nu își găsește justificarea. „Obținerea statutului de țara invitată de onoare la Salonul Cărții din 2013 este un succes al întregii echipe a ICR Paris dar și unul personal. E un eveniment complex la care munca nu incepe maine, cu o noua conducere, ci a fost incepută de luni bune, de echipa condusă de mine, ” a declarat directoarea ICR Paris. Argumentarea desemnării unui nou director prin „asigurarea participarii prestigioase a României ca invitata de onoare la Salon du Livre de la Paris”, asa cum mentioneaza comunicatul ICR Bucuresti, nu poate fi validă, în condițiile în care statutul de țară invitată la Salonul cărții 2013 este un rezultat direct al activităților desfășurate sub conducerea Katiei Dănilă. El a venit în urma impresiei foarte bune pe care evenimentele propuse de ICR Paris în ultimii doi ani au făcut-o asupra organizatorilor Salonului, care au văzut în acest institut un partener de încredere, capabil să ofere un înalt conținut intelectual. Colocviul „Cioran: pesimismul jubilatoriu” organizat în cadrul Salonului în 2011 a devenit în lumea literară franceză punctul de referință în ceea c