Într-o dimineaţă de duminică, Poliţia din Palo Alto, California, era alertată de un grup de părinţi îngrijoraţi că nu ştiu ce li se întâmplă exact copiilor lor. În urma cercetărilor a rezultat că tinerii răspunseseră unui anunţ dat de psihologul Philip Zimbardo, care realizase un experiment pentru a testa limitele umane.
Mai exact, psihologul american vroia să descopere dacă oamenii obişnuiţi, se pot transforma în oameni răi, sub presiunea circumstanţelor. În 1971, Philip Zimbardo şi echipa lui de psihologi selecta un grup de 24 de studenţi la Stanford - tineri echilibraţi, inteligenţi, fără probleme medicale, care nu au consumaseră niciodată droguri şi care nu au avuseseră vreodată probleme cu legea. Voluntarii au fost împărţiţi, prin tragere la sorţi, în „gardieni” şi „prizonieri”, roluri pentru care au fost plătiţi cu 15 dolari pe zi.
Cum devin răi oamenii buni
„Am vrut să testăm efectele psihologice a ceea ce înseamnă să fii prizonier sau gardian. În acest scop, am simulat condiţii de închisoare în subsolul Universităţii Stanford şi apoi am notat efectele instituţionalizării asupra comportamentului tuturor celor închişi între patru pereţi”, a explicat Zimbardo. Autorul experimentului a subliniat că înainte de începerea experimentului, care trebuia să dureze două săptămâni, toţi voluntarii erau la fel din punct de vedere comportamental şi moral.
Rezultatul? În şase zile, jumătate din tineri s-au transformat în bestii, aducând la disperare cealaltă jumătate. „Experimentul din Închisoarea Stanford”, aşa cum a fost denumit, a devenit cel mai cunoscut şi cel mai controversat experiment psihologic. În urma acestui experiment, psihologul american a scris cartea „Efectul Lucifer. Cum devin răi oamenii buni”.
Ce li s-a făcut “prizonierilor”
“Prizonierii“ au fost aduşi în “puşcăria” pregătită în subsolul universităţii, după ce fuseseră ţinuţi