Fostul premier Theodor Stolojan considera ca, indiferent de cine va prelua combinatul Oltchim, va trebui sa dea afara un numar important de angajati, altfel nu il poate face competitiv.
"Viitorul Oltchim depinde de 2 lucruri. Primul - instalarea unui management profesionist, in niciun caz domnul Dan Diaconescu. Al doilea, restructurarea financiara a datoriei si inclusiv restructurari ale resursei umane. Ca orice combinat de stat, are un exces de forta de munca.
Criza inseamna si restantele acestor companii. De regula, in toate intreprinderile privatizate au avut loc reduceri de personal. Categoric vor fi restructurari, nu poti fi competitiv cu aparatura si personalul de acum 25 de ani", a spus europarlamentarul PDL pentru Ziare.com.
Cum a inceput prabusirea Oltchim
Theodor Stolojan spune ca prabusirea Oltchim a inceput in momentul in care Petrom a inchis principalul furnizor de materii prime ieftine al combinatului, rafinaria Arpechim.
Intrebat daca Romania nu a gresit prin faptul ca a privatizat Petrom fara sa se asigure ca Arpechim va continua sa aprovizioneze Oltchim, Stolojan spune ca tara noastra era nevoita sa faca aceasta privatizare fara prea multe conditii.
"Combinatul a fost gandit ca un combinat care sa produca in primul rand PVC si in subsidiar alte produse. Ce ma deranjeaza e ca Petrom a renuntat la orice activitate in petrochimie in Romania, a inchis si Doljchim, si Arpechim. E deranjant pentru ca Romania a avut mare experienta in petrochimie.
Inceputul problemei a venit de la decizia Petrom de a opri activitatea rafinariei Arpechim. A facut un calcul simplu, ca nu e nevoie de 2 rafinarii pentru a rafina titeiul din Romania, cel de la Brazi e de ajuns. Sigur, a fost o decizie rationala pentru companie", a explicat Stolojan.
"Privatizarea Petrom a fost conditio