Ministerul Sănătăţii vrea să elimine această metodă de îngrijire medicală aplicată în prezent bolnavilor de alcoolism şi de narcomanie. Deocamdată, Ministerul Protecţiei Sociale se opune iniţiativei
Autorii proiectului de lege susţin, în nota informativă, că legislaţia noastră conţine prevederi ce se află în discrepanţă cu tratatele internaţionale la care Moldova este parte şi contravine jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului. În consecinţă, experţi din domeniul Sănătăţii propun modificarea mai multor norme legislative: Legea cu privire la ocrotirea sănătăţii, cea cu privire la drepturile şi responsabilităţile pacienţilor, Codul Penal şi cel de Procedură Civilă.
METODE EGALE TORTUREI
Una dintre prevederile care trebuie exluse din legislaţie este eliminarea posibilităţii efectuării tratamentului medical forţat persoanelor dependente de alcool sau droguri, considerată de autori desuetă. „În conformitate cu standardele internaţionale, asistenţa medicală, administrată fără consimţământ, chiar şi în scopuri terapeutice, poate fi egalată cu rele tratamente sau chiar tortură", se menţionează în nota informativă.
Potrivit Tatianei Zatâc, şefa Direcţiei politici în asistenţă medicală din cadrul Ministerului Sănătăţii, proiectul a trecut procedura de avizare. „Unele ministere sunt împotriva eliminării tratamentului forţat în cazul bolnavilor de narcomanie şi alcoolism, pentru că aceştia ar prezenta pericol pentru rude. De exemplu, cei de la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei consideră că apropiaţii oameniilor cu vicii vor fi în siguranţă doar dacă aceştia vor fi izolaţi", a precizat funcţionara.
Directorul Dispensarului Republican de Narcologie din Capitală, Mihail Oprea, afirma că în instituţia pe care o gestionează niciun pacient nu este tratat sau internat cu forţa. „La noi nimeni nu este ţinut împotriva voinţei lui.