Un atac militar asupra instalaţiilor nucleare iraniene pare să fie doar o chestiune de timp. De ambele părţi, în Israel şi Iran, retorica este tot mai belicoasă, autorităţile de la Ierusalim şi Teheran pregătind opinia publică pentru o eventuală confruntare. Peste ocean, pentru a doua oară în jumătate de an, experţii americani simulează un război cu Iranul. Rezultatele atrag din nou atenția asupra unui conflict total.
Simularea făcută de Centrul Saban din cadrul Brookings Institution, un institut american de reflecţie, a avut drept strategi de război foşti oficiali de rang înalt de la Washington şi experţi iranieni naturalizaţi în SUA, aceştia din urmă jucând rolul liderilor de la Teheran.
Scenariul de război a fost plasat temporal în iulie 2013 şi a avut drept premise realegerea lui Barack Obama ca preşedinte al SUA pe 6 noiembrie, o serie continuă de asasinate cărora le cad victime experţii nucleari iranieni, noi blocajul din negocierile din dosarul iranian şi lipsa unei reacţii armate a statului evreu.
Mesaje neînțelese
Scenariul a avut drept punct de pornire un atac terorist comandat de regimul de la Teheran, comis asupra unui hotel din insula caraibiană Aruba şi în care mor 137 de turişti, majoritatea americani. Numărul victimelor este mult mai mare decât iranienii anticipaseră.
În replică, armata americană bombardează bazele militare iraniene din estul ţării, şi lansează un atac cibernetic asupra a 40 de centre nucleare ale Republicii Islamice. Strategii americani au susţinut la încheierea simulării că aceste prime măsuri au fost ceea ce ai numit moderate.
Americanii au întrecut măsura, gândesc experţii militari iranieni. Regimul de la Teheran reacţionează însă prudent de teamă că americanii le-ar putea ataca uzinele nucleare, hărţuindu-le doar navele militare şi minând un sector maritim limitat din din Golful Persic.
Ir