Marian Lupu, preşedintele Parlamentului de la Chişinău şi lider al Partidului Democrat (PDM), se pronunţă împotriva modificării denumirii limbii de stat din Constituţie din „limba moldovenească” în „limba română”. Sursa: EPA
Lupu a declarat, aseară, în cadrul unei emisiuni difuzate de Pro TV Chişinău, că această modificare nu este importantă la etapa actuală şi ar provoca noi dezbateri în societate.
Vorbind despre nevoia modificării Constituţiei, el a precizat că sunt necesare ajustări ale articolelor nereuşite sau contradictorii ce ţin de mecanismele statale şi funcţionarea instituţiilor democratice, iar denumirea limbii este o chestiune politică, relatează Agerpres.
Marian Lupu, care declara acum câţiva ani, în aceeaşi emisiune, că „din punct de vedere ştiinţific este limba română, dar din punct de vedere politic - moldovenească”, şi-a reconsiderat acum opiniile.
„S-a zis cu ştiinţificul, deoarece ştiinţifice sunt tezele susţinute de oamenii de ştiinţă, iar eu astăzi vă zic: voi promovaţi ideile ştiinţifice, însă vă atrag atenţia că ştiinţele sociale sunt cu o puternică influenţă subiectivă. Iar dacă sunt subiective, înseamnă că sunt promovate în interese politice”, a declarat Lupu.
De asemenea, potrivit acestuia, modificarea denumirii limbii de stat în Constituţie este periculoasă în acest moment şi din cauza discuţiilor tot mai insistente promovate de anumite forţe pentru unirea Republicii Moldova cu România.
El a reiterat că Parlamentul de la Chişinău va ratifica, până la sfârşitul anului, Tratatul privind regimul de frontieră cu România şi a spus că aşteaptă acelaşi lucru şi de la Parlamentul României în primul trimestru al anului viitor.