Premierul spaniol Mariano Rajoy se confruntă cu probleme mult mai mari decât posibila intrare a țării în incapacitate de plată, blocarea aproape totală a accesului la piețele de capital sau neînțelegerile cu Germania legate de planurile de austeritate. Sursa: REUTERS
Profitând de poziția foarte slabă în care se află Guvernul de la Madrid, președintele Cataloniei, Artur Mas, a anunțat că va dizolva Parlamentul și va convoca alegeri anticipate pentru luna noiembrie, încercând să obțină sprijin popular pentru a obliga Spania să acorde provinciei o autonomie și mai mare decât acum, mai ales pe plan fiscal.
”A sosit timpul pentru auto-determinare”, a declarat Mas, ducând cu gândul la posibilitatea unei rupturi definitive între Spania și cea mai bogată regiune a sa, Catalonia. În prezent, aceasta are o autonomie destul de largă, singurele domenii pe care le administrează în comun cu administrația centrală de la Madrid fiind educația, sănătatea și justiția.
Criza economică a dat un avânt fără precedent mișcărilor pro-independență din această regiune, care contribuie cu o cincime la produsul intern brut al Spaniei, iar acum suferă laolaltă cu zonele mai sărace ale țării, având nevoie de cinci miliarde de euro din fondul de rezervă pentru a compensa lipsa accesului pe piețele financiare.
Tendința se poate extinde și în alte provincii
Dacă în 2007 doar 16,5% din catalani ar fi dorit independența completă față de Spania, în 2010 procentul trecuse de 50%, iar în prima parte a acestei luni a avut loc în Barcelona un marș pro-independență care a adunat nu mai puțin de 1,5 milioane de oameni, din cei circa 7,5 milioane ai provinciei.
Răspunsul lui Rajoy a fost că propunerea lui Artur Mas de a căpăta o autonomie mai mare pe plan fiscal, păstrând în acest fel o parte mai mare a banilor generați de Catalonia, este neconstituț