Judecătorii CCR au decis, astăzi, că nu Parlamentul poate lua hotărârea privind participarea președintelui sau a premierului la Consiliul European, dacă cei doi nu se înţeleg. Curtea a luat în discuție sesizarea PDL privind neconstituţionalitatea Legii de Cooperare între Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, ce prevede că Legislativul este cel care decide cine merge la Consiliul European, în eventualitatea în care preşedintele şi premierul ajung la un consens. Astfel, CCR va rămâne arbitru între cele două Palate. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
UPDATE 16.00. Curtea Constituţională a decis că prevederea potrivit căreia Parlamentul stabileşte cine merge la Consiliul European, în cazul în care preşedintele şi premierul nu se înţeleg, este neconstituţională. Judecătorii Curţii Constituţionale au admis parţial sesizarea senatorilor PDL privind neconstituţionalitatea Legii privind cooperarea între Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene.
Astfel, CCR a constatat că sunt neconstituţionale trei articole din lege, respectiv 3, 18 şi 19.
Subiectul a fost discutat de judecătorii CCR şi la data de 19 septembrie, dar o decizie fost amânată.
Sesizarea de neconstituţionalitate a fost formulată de un grup de 26 parlamentari ai PDL.
Astfel, potrivit modificărilor aduse Legii la Comisii, conducătorul delegaţiei României la reuniunile Consiliului European este preşedintele României sau premierul.
Stabilirea reprezentantului României la reuniunile Consiliului European se face prin acord între Guvernul României şi instituţia prezidenţială, cu cel puţin 20 de zile lucrătoare înainte de data reuniunii.
Proiectul prevede că, dacă acordul privind participare la Consiliul European nu se realizează în termen, Parlamentul, în şedinţa comună a celor două Camere, desemnează conducătorul delegaţiei României la reuniunea Consiliului European.