Autoritățile britanice l-au arestat pe fostul șef al diviziei de tranzacționare a CDO-urilor din cadrul Credit Suisse Group, Kareem Serageldin, și urmează să îl extrădeze în Statele Unite, acolo unde este acuzat de conspirație, falsificarea înregistrărilor contabile și fraudă.
Serageldin i-ar fi determinat pe subalternii săi, în anii 2007 și 2008, să înregistreze în contabilitate prețuri mai mari decât cele reale pentru activele pe care le tranzacționau, scopul fiind păstrarea sau majorarea bonsurilor pe care le primeau de la companie.
CDO-urile (collateralized debt obligations) sunt instrumente financiare care au la bază, de regulă, obligațiuni de mai multe tipuri (de stat, corporative, ipotecare, etc.). Punerea ”la pachet” a mai multor tipuri de obligațiuni micșorează, teoretic, riscurile, însă prăbușirea pieței imobiliare din SUA, în 2007, a făcut ca obligațiunile ipotecare să tragă puternic în jos valoarea CDO-urilor deținute de bănci, producându-le acestora pagube uriașe.
Pentru frauda pe care ar fi pus-o la cale, fostul director din cadrul Credit Suisse riscă până la 25 de ani de închisoare, procurorii din Manhattan având mai multe capete de acuzare împotriva sa.
Alți doi acuzați din dosar, subalterni ai lui Kareem Serageldin în perioada respectivă, au pledat deja ”vinovat” pentru acuzații asemănătoare ce le-au fost aduse. În 2010, doi brokeri ai aceleiași bănci fuseseră condamnați pentru că au vândut în mod fraudulos clienților obligațiuni ce aveau la bază credite subprime, provocându-le acestora o pagubă totală de 1,1 miliarde de dolari.