Cele mai multe mănăstiri se găsesc, de obicei, în apropierea unei comunităţi de oameni. Cu toate astea, există câteva, nu multe, care sfidează regula. Construite pe munte sau pe stânci, acestea sunt locaşurile sfinte în care omul se îndepărtează de lume, la propriu.
Mănăstirile de la Meteora, Grecia
Cuvântul "meteora" înseamnă, în limba greacă, "suspendat în aer", ceea ce descrie perfect mănăstirile seculare ridicate acolo de sfinţii ortodoxiei.
Astăzi, din cele 24 de mănăstiri existente în secolul al XVI-lea, doar şase, cinci de calugări şi una de măicuţe, mai sunt locuite, fiecare dintre ele având mai puţin de 10 persoane.
La Meteora, arta omului i-a fost alăturată celei a naturii. Astfel, a fost creat unul dintre cele mai frumoase locuri din întreaga lume. Nu întâmplător mănăstirile de la Meteora au fost incluse în patrimoniul UNESCO, ca bunuri inestimabile ale întregii omeniri.
Mănăstirea din Taung Kalat, Birmania
Construită deasupra gurii astupate a unui vulcan stins, mănăstirea budistă din Taung Kalat este una dintre cele mai impresionante din Birmania şi din întreaga lume.
Localnicii cred că înăuntrul dealului Taung Kalat trăiesc fiinţe semi-divine şi, judecând după priveliştea paradiziacă de sus, se poate să aibă dreptate, scrie site-ul descopera.ro.
Mănăstirea Taktsang, Bhutan
Situată la poalele munţilor Himalaya, mănăstirea Taktsang reprezintă cea mai importantă atracţie turistică a statului Bhutan.
Legenda spune că locul sfânt a fost întemeiat în secolul al VIII-lea, când călugărul Padmasambhava a zburat pe o tigroaică până în peştera mănăstirii, pentru a medita vreme de trei luni. Oamenii credeau foarte mult în călugăr, întrucât el reuşise să treacă toţi paşii reîncarnării, ajungând până la a 8-a. Astfel, locul a fost denumit de către localnici "cuibul tigrului", potrivit site-ului dli.ro.
Mănăst