IAȘI. Sîmbătă, 29 septembrie de la ora 17 la Cărturești Palas , Asociația româno-japoneză Himawari invită publicul să afledin tainele ceremoniei japoneze a ceaiului. Evenimentul va fi susținut sub îndrumarea Voicăi Panait, studentă a școlii de ceai Urasenke (atît în Belgia cît și în România) în compania a două invitate speciale din “ Țara soarelui răsare”: Misuzu Matsuda și Eiko Ishiguro.
Cornelia Stasco, vicepreședinte al Asociației româno-japoneze Himawari – Iași a precizat că ceremonia japoneză a ceaiului – chanoyu – este o practică socială, spirituală și estetică cu o vechime de peste 500 de ani.
“La origine ceaiul pudră matcha era folosit în ritualuri budiste, apoi a fost adoptat de către aristocrație care l-a transformat în joc social dezvoltînd întreceri de gustare a ceaiului, în final pierzîndu-și conotațiile etiliste și răspîndindu-se la nivelul întregii populații japoneze. În acest context social, maestrul de ceai Sen no Rikyuu a dezvoltat și promovat arta servirii ceaiului pe principiile esteticii wabi – simplitate, imperfecțiune, subtilitate, și integrandu-i conceptele wa, kei, sei, jaku – armonie, respect, puritate și liniste.”
IAȘI. Sîmbătă, 29 septembrie de la ora 17 la Cărturești Palas , Asociația româno-japoneză Himawari invită publicul să afledin tainele ceremoniei japoneze a ceaiului. Evenimentul va fi susținut sub îndrumarea Voicăi Panait, studentă a școlii de ceai Urasenke (atît în Belgia cît și în România) în compania a două invitate speciale din “ Țara soarelui răsare”: Misuzu Matsuda și Eiko Ishiguro.
Cornelia Stasco, vicepreședinte al Asociației româno-japoneze Himawari – Iași a precizat că ceremonia japoneză a ceaiului – chanoyu – este o practică socială, spirituală și estetică cu o vechime de peste 500 de ani.
“La origine ceaiul pudră matcha era folosit în ritualuri budiste, apoi a fost adoptat de către aristoc